Wist je dat ruim 60 procent van de Nederlanders problemen heeft met slapen? Dat terwijl een goede nachtrust enorm belangrijk is voor de kwaliteit van leven. Met een gezonde nachtrust herstelt je lichaam van de activiteiten van de dag en zorgt ervoor dat je fit en uitgerust wakker wordt. Slecht slapen is, naast erg vervelend, dus ook ongezond. Om ervoor te zorgen dat jij elke dag goed slaapt, hebben wij de 10 slaaptips voor een goede nachtrust voor je op een rij gezet. Slaap lekker!
1. Zorg voor regelmaat en routine
Het lichaam houdt van regelmaat en routine. Probeer daarom elke dag op vaste tijden op te staan en naar bed te gaan, ook in het weekend!
2. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging
Actieve mensen slapen beter. Zorg dat je gedurende de dag voldoende lichaamsbeweging krijgt (bij voorkeur buiten met voldoende daglicht). De beweging maakt je lichaam moe, waardoor je sneller in slaapt valt en ook dieper slaapt. Denk bij beweging aan hardlopen, wandelen, fietsen of zwemmen. Sport echter niet te laat in de avond, dat maakt dat je je te wakker voelt om te kunnen slapen!
3. Geef jezelf voldoende rust
Als je de hele dag productief en efficiënt wilt zijn en goed wilt slapen, is het belangrijk om overdag te ontspannen. Doe af en toe even vijf minuten helemaal niks. Wat ook helpt, ga regelmatig naar buiten en beweeg. Loop een rondje door de wijk, doe alvast die paar boodschappen bij de supermarkt. Je wordt er ook creatiever van! Naast deze korte pauzes helpt het ook om een 20 minuten powernap te doen.
4. Ga op tijd ‘offline’
Doe op tijd alle digitale apparaten uit, zeker 60 minuten voor het naar bed gaan. Met digitale apparaten bedoelen we schermen die blauw licht produceren, zoals smartphones, tablets en tv. Het (blauwe) licht dat het scherm afgeeft zorgt ervoor dat je later dan normaal slaperig wordt, je moeite hebt met inslapen en gedurende de nacht onrustig slaapt.
5. Wat te doen in je ‘offline’ tijd?
Er zijn nog genoeg activiteiten die wel kunnen voor het naar bed gaan en bijdragen aan een goede nachtrust. Denk aan het lezen van een (niet te spannend) boek of tijdschrift, doe ontspanningsoefeningen of besteed deze ‘offline’ tijd aan je hobby! Ook een vaste routine helpt, denk hierbij aan het uitruimen van de vaatwasser of het opvouwen van de was.
6. Eet gezond
Een gezonde voeding is niet alleen belangrijk voor de lijn. Voldoende groenten, fruit, gezonde vetten en granen zorgen ook voor een betere nachtrust. Voorkom het eten van suikers en vetten (zeker laat in de avond). Vooral vet, zoet of kruidig eten, binnen twee uur voordat je gaat slapen, kan slapeloosheid verergeren. Een hongergevoel kan je ook uit je slaap houden. Heb je ’s avonds nog trek, eet dan een lichte snack die rijk is aan koolhydraten.
7. Drink voldoende water en mijd cafeïne en alcohol
Zorg dat je je lichaam gedurende de dag hydrateert door voldoende water te drinken. Probeer daarentegen producten met cafeïne (met name in de late middag en avond) te vermijden. Cafeïne zit bijvoorbeeld in koffie, chocolade, cola en thee. Wist je dat je lichaam bijna vijf uur nodig heeft om de helft van alle cafeïne in je bloed af te breken?
Stel: je drinkt om zes uur ‘s avonds twee koppen koffie, dan heb je om elf uur nog altijd de cafeïne van één kop koffie in je bloed! Ook het drinken van alcohol verstoort je slaappatroon. Het kan er weliswaar voor zorgen dat je makkelijker in slaap valt, echter de kwaliteit van je slaap neemt er door af en het verergert slapeloosheid.
8. Schrijf je gedachten van je af
We kennen het allemaal, je hebt een drukke dag op het werk gehad en er spoken nog allemaal zaken door je hoofd. Neem deze gedachten niet mee naar bed. Schrijf je gedachten en de dingen die je nog moet doen op. Zo kun je het loslaten en met een ‘leeg’ hoofd naar bed.
9. Maak van de slaapkamer een slaapkamer
Zorg voor een rustige, comfortable en opgeruimde slaapkamer. Ook een goede ventilatie bevordert de nachtrust. De ideale slaapkamertemperatuur ligt tussen de 16 en 18 graden. Zorg daarnaast ook dat het stil en met name donker is, een goede verduistering helpt de hersenen om tot rust te komen. Geen verduisterende gordijnen? Dan is een slaapmasker een goed alternatief.
10. Wat als je niet kunt slapen?
Wanneer je moeite hebt met slapen, probeer dan niet krampachtig in slaap te vallen. Vertrouw erop dat je lekker gaat slapen! Lig je langer dan 20 minuten wakker, dan kun je beter uit bed gaan. Dat klinkt gek, maar het helpt je om weer te ontspannen. Leid je gedachten af door bijvoorbeeld een tijdschrift te lezen. Voel je de slaap terugkomen, ga dan weer naar bed.
Wat is jouw SLAAP-DNA®? Doe de gratis slaaptest!
Met bovenstaande slaaptips zijn wij er van overtuigd dat je nachtrust zal verbeteren, maar vergeet niet dat jouw bed net zo belangrijk is voor een goede nachtrust! Alle tips ten spijt, als jouw bed niet past bij jouw lichaamsprofiel, dan profiteer je niet optimaal van jouw nachtrust.
Een goede nachtrust is per persoon verschillend, net als je SLAAP-DNA®. Met een acht minuten durende slaaptest kun je ervaren wat 10 jaar goed en gezond slapen voor jou zou kunnen betekenen. Tijdens de slaaptest past het bed zich aan op jouw lichaam en brengt het patroon van jouw drukpunten in kaart, dit is jou SLAAP-DNA®. Met deze informatie kun je samen met de adviseur het bed samenstellen waarmee jij je dag optimaal kan beginnen.