Schrik je ’s nachts plots wakker met een benauwd gevoel? Of lijkt het alsof je niet goed kunt ademen wanneer je ’s ochtends opstaat? Nachtelijke benauwdheid kan erg beangstigend zijn, zeker als het vaak gebeurt. We vertellen je hieronder wat de mogelijke oorzaken zijn van nachtelijke benauwdheid, en wat je eraan kunt doen.
Wat is nachtelijke benauwdheid?
Benauwdheid voelt alsof je niet genoeg lucht krijgt. Soms heb je tegelijk ook last van kortademigheid, een drukkend gevoel op de borst of zelfs duizeligheid. Sommige mensen merken het pas ’s ochtends bij het opstaan, terwijl anderen er midden in de nacht door wakker worden.
De oorzaken van nachtelijke benauwdheid variëren van iets onschuldigs zoals een verkeerde slaaphouding of een simpele verkoudheid tot meer ernstige medische aandoeningen zoals astma of slaapapneu. Daarom is het belangrijk om bij te houden hoe vaak het voorkomt en of je nog andere klachten hebt.
Mogelijke oorzaken van benauwdheid tijdens het slapen
Een verstopte neus of allergieën
Een van de meest voorkomende oorzaken van nachtelijke benauwdheid is een verstopte neus. Als je niet goed door je neus kunt ademen, adem je automatisch door je mond. Daardoor krijg je soms een droog en geïrriteerd gevoel in je keel en luchtwegen. Allergieën, zoals een huisstofmijt- of pollenallergie, kunnen dit probleem verergeren. Zeker als je matras of kussen veel stof bevat, kan je een allergische reactie krijgen met benauwdheid.
Slaapapneu
Slaapapneu is een aandoening waarbij de ademhaling herhaaldelijk stopt tijdens het slapen. Dit komt doordat de spieren in de keel zich te veel ontspannen, waardoor de luchtweg tijdelijk wordt afgesloten. Mensen met slaapapneu snurken vaak luid en worden soms wakker met een gevoel van verstikking of een bonzend hart. Als je regelmatig wakker wordt met een droge mond en je je overdag extreem vermoeid voelt, kan slaapapneu de oorzaak zijn.
Astma of andere luchtwegaandoeningen
Astma kan ’s nachts verergeren door blootstelling aan allergenen, door koude lucht of een verkeerde slaaphouding. Wanneer je luchtwegen samentrekken of ontsteken, ga je moeilijker ademen. Je krijgt soms een piepende ademhaling of het gevoel dat je borstkas strak zit.
Reflux (brandend maagzuur)
Veel mensen denken niet meteen aan hun maag bij ademhalingsproblemen, maar reflux kan zeker nachtelijke benauwdheid veroorzaken. Wanneer maagzuur terugstroomt naar de slokdarm, kan je een branderig gevoel in de borst krijgen. In sommige gevallen irriteert het zuur zelfs de luchtwegen, wat leidt tot kortademigheid en hoesten.
Stress en angst
Stress en angst kunnen een grote invloed hebben op je ademhaling. Tijdens stressvolle periodes krijg je vaak een meer oppervlakkige ademhaling, niet alleen overdag maar ook ’s nachts. Nachtelijke paniekaanvallen kunnen zelfs leiden tot hyperventilatie, waarbij je het gevoel hebt dat je niet genoeg lucht krijgt, terwijl je in feite juist te veel ademhaalt.
Een verkeerde slaaphouding
Je slaaphouding kan ook een rol spelen bij het ontstaan van een benauwd gevoel. Als je op je rug ligt, zakt je tong makkelijk naar achteren en blokkeert voor een stuk je luchtwegen. Ook een te hoog of te laag kussen brengt je nek in een onnatuurlijke positie, waardoor je moeizamer gaat ademhalen.
Wat kun je doen tegen nachtelijke benauwdheid?
Probeer deze aanpassingen om beter te ademen tijdens je slaap en benauwdheid te verminderen:
Zorg voor een goede slaaphouding
Als je merkt dat je vaak benauwd wakker wordt, ga dan eens slapen op je zij in plaats van op je rug. Dit voorkomt dat je tong of huig je luchtwegen blokkeert. Gebruik een goed ondersteunend kussen dat je nek in een neutrale positie houdt, zodat je ademhaling niet wordt beperkt.
Verbeter de luchtkwaliteit in je slaapkamer
Een droge, stoffige kamer kan je ademhaling bemoeilijken. Houd dus je kamer goed schoon, verlucht elke dag je slaapkamer en houd de luchtvochtigheid op peil met een luchtbevochtiger. Vermijd geurkaarsen of luchtverfrissers met sterke chemicaliën, omdat die je luchtwegen kunnen irriteren.
Onderhoud je matras en beddengoed
Een schoon slaapoppervlak is essentieel, vooral als je gevoelig bent voor allergieën. Stof, huisstofmijt en schimmels kunnen je luchtwegen irriteren en benauwdheid veroorzaken. Was je kussen en dekbedovertrek regelmatig en kies voor een matras met een ademende en hypoallergene hoes.
Vermijd zware maaltijden en alcohol voor het slapengaan
Als je last hebt van reflux, probeer dan minstens twee uur voor het slapengaan niet meer (zwaar) te eten. Vermijd pittig en vet voedsel, omdat dit de maagzuurproductie kan verhogen. Ook alcohol en cafeïne vergroten het risico op reflux en zijn niet bevorderlijk voor de nachtrust.
Oefen ontspanningstechnieken
Als stress of angst een rol speelt bij je benauwdheid, kunnen ontspanningstechnieken helpen. Ademhalingsoefeningen, meditatie of een warme douche voor het slapengaan zijn een goede manier om rustiger te ademen en spanning los te laten.
Wanneer moet je naar de dokter voor benauwdheid?
Soms is benauwdheid tijdens het slapen een signaal dat er iets anders aan de hand is. Als je regelmatig wakker wordt met ernstige ademhalingsproblemen, of als je overdag extreem vermoeid bent ondanks voldoende slaap, is het verstandig om langs te gaan bij de dokter. Dat geldt ook als je pijn op de borst voelt, een piepende ademhaling of een chronische hoest hebt.
Morgana kan jou helpen!

Als je vaak wakker wordt met rugpijn, nekklachten of andere ongemakken, start dan met een wetenschappelijke meting van je lichaamsprofiel of SLAAP-DNA®. Deze gratis meting in de Ergosleep Cocoon wordt bij iedere Morgana winkel aangeboden en schept 100% duidelijkheid en zekerheid over wat voor jou de juiste keuzes zijn.
Rustig ademen en comfortabel slapen
Nachtelijke benauwdheid kan dus verschillende oorzaken hebben, variërend van een simpele verkoudheid tot aandoeningen zoals slaapapneu of astma. Gelukkig zijn er veel praktische oplossingen om je ademhaling te verbeteren en comfortabeler te slapen.
Een goed geventileerde slaapkamer, een gezonde levensstijl, een comfortabel kussen en een matras aangepast aan jouw lichaamsbouw en slaaphouding, kunnen al veel verschil maken. Met de juiste aanpassingen kun je weer genieten van een diepe en verkwikkende slaap.
Alles voor een goede nachtrust
Wil je een slaapkamer om bij weg te dromen? Bij Morgana vind je alles voor een goede nachtrust, van boxsprings, matrassen en hoofdkussens tot ledikanten, lattenbodems, dekbedden en heerlijk bedtextiel.
De beste slaapoplossing op maat van jouw lichaamsbouw vind je makkelijk met een gratis meting van je SLAAP-DNA® bij een Morgana winkel in je buurt.