Menu

Jouw verschillende fases van slaap

  • Geplaatst op: 4-2-2021
  • |
  • Deel dit bericht:

We hebben niet door wat er allemaal gebeurt in ons lichaam wanneer we slapen. We kunnen je vertellen: er gebeurt veel! Terwijl we slapen gaan we door verschillende fases en elke fase doet wat anders met het lichaam. Door welke fases we gaan en wat deze precies inhouden, leggen we uit in deze blog!

De slaapcyclus

Al deze slaapfases samen vormen de slaapcyclus. Een slaapcyclus duurt gemiddelde 90 tot 120 minuten. In een normale nacht doorloop je deze fases 4 á 5 keer. Na elke cyclus word je even wakker omdat je lichaam checkt of alles oké is. Wanneer alles in orde is, begin je weer bij de eerste fase. Dit duurt maar enkele seconden en heb je meestal niet eens door.

De Slaapcyclus - Morgana

Deze 5 slaapfases onderscheiden we van elkaar:

1. Inslaapfase
2. Lichte slaap
3. Overgang naar diepe slaap
4. Diepe slaap
5. Droomfase (de remslaap)

Fase 1: Inslaapfase

Je begint volledig te ontspannen. Je zweeft tussen wakker zijn en slapen. Je ogen vallen dicht en de hersenactiviteit neemt af. Wanneer iemand je naam zou roepen, kun je nog wel bewust reageren. Deze fase duurt gemiddeld maar 5 minuten.

Fase 2: Lichte slaap

Vanuit de inslaapfase ga je naar de fase waarin je licht slaapt. In deze fase word je niet meer van elk geluid wakker. Als je dan toch wakker wordt, heb je niet het gevoel dat je hebt geslapen, maar voel je je wel ontspannen.

Fase 3: Overgang naar diepe slaap

Om in deze vaste slaap te komen, moet de ademhaling regelmatig zijn het hartritme dalen naar 40 tot 50 slagen per minuut. In deze korte fase van ongeveer 5 minuten vallen we in een diepe slaap.

Fase 4: Diepe slaap

De vierde fase, de diepe slaap, duurt ongeveer 20 minuten. Wanneer we wakker worden in deze fase, zijn we verward en suf. Je lichaam heeft dan even de tijd nodig om te realiseren waar je bent. Omdat er tijdens deze fase allerlei stoffen worden aangemaakt, zoals het groeihormoon, zorgt de diepe slaap voor fysieke rust en herstel.

Fase 5: Droomfase

De droomfase wordt ook wel de remslaap genoemd, wat staat voor rapid eye movement. In deze fase bewegen de ogen snel heen en weer terwijl ze gesloten zijn. De spieren zijn ontspannen, maar de hersenactiviteit gaat omhoog. Dat is de reden dat je tijdens deze fase veel droomt. Ook in de andere fases kunnen dromen voorkomen, maar deze onthoud je niet.

De remslaap is de belangrijkste fase van de cyclus. Ervaringen die we de voorgaande dag hebben opgedaan, worden in deze fase verwerkt. Dit is essentieel voor het geheugen, het leren van nieuwe vaardigheden, emotionele verwerking en je stemming. Je lichaam is in volledige rust, maar er gebeurt tegelijkertijd heel veel. Daarom spreekt men ook wel van een paradoxale slaap. De droomfase duurt gemiddeld 20 minuten.

Na de droomfase begin je weer bij de eerste fase: de inslaapfase. Alleen als deze cyclus ‘normaal’ verloopt, kan jouw lichaam ‘s nachts volledig herstellen. Naarmate de slaap vordert, worden de cycli korter. De eerste vier uur dat je slaapt, wordt dan ook de kernslaap genoemd en is het belangrijkst voor je fysieke en emotionele herstel.

Hoe zit het met uitslapen?

Nu je weet dat het belangrijk is dat de slaapcyclus niet onderbroken wordt, kun je ook uitrekenen hoelang je het beste kunt uitslapen. Het meest ideale is om één cyclus langer te slapen dan normaal. Dat is ongeveer 1,5 uur. Wanneer je nog langer gaat uitslapen, kan het zijn dat je je suf voelt in plaats van uitgerust.

Wat is jouw SLAAP-DNA®? Doe de gratis slaaptest!

Uitgerust en met nieuwe energie stap je uit bed. De frisse lucht in, de zon op je gezicht. Je hebt er zin in vandaag! Als je jouw lichaam de ontspanning geeft die het nodig heeft, dan ervaar je dit elke dag.

Slaaptest Morgana

Een goede nachtrust is per persoon verschillend, net als je SLAAP-DNA®. Met een acht minuten durende slaaptest kun je ervaren wat 10 jaar goed en gezond slapen voor jou zou kunnen betekenen. Tijdens de slaaptest past het bed zich aan op jouw lichaam en brengt het patroon van jouw drukpunten in kaart, dit is jou SLAAP-DNA®. Met deze informatie kun je samen met de adviseur het bed samenstellen waarmee jij je dag optimaal kan beginnen.

Slaaptest boeken