Menu

Hoe kies je de beste topper?

  • Geplaatst op: 10-6-2024
  • |
  • Deel dit bericht:

Ben je op zoek naar een topper? Topidee…! Maar hoe kies je de beste topper voor jouw bed en jouw slaapbehoeften? Net als bij matrassen, zijn er heel wat opties waaruit je kunt kiezen. We geven je hieronder een paar tips zodat je heerlijk zult slapen.

Waarom heb je een topper nodig?

Eerst en vooral is het goed om te weten dat een topper – ook wel een topmatras, dekmatras of topdekmatras genoemd – nooit een gewoon matras vervangt. Daarvoor is een topmatras namelijk veel te dun: gemiddeld 8 tot 11 centimeter. Als je matras echt versleten en doorgezakt is, probeer dat dan niet te compenseren met een topper. Voor je slaapcomfort blijft een goed matras onmisbaar als basis.

Waarom je dan wél een topper gebruikt? Allereerst is het een echte must bij een boxspring met een gestoffeerd matras. Voor die typische, luxueuze hotelsfeer in je eigen slaapkamer is het erg mooi om een matras te kiezen die overtrokken is met dezelfde stof als je boxspring. Aangezien je je gestoffeerde matras dan natuurlijk niet verstopt onder een hoeslaken, leg je er sowieso een topper met hoeslaken bovenop. Dat is niet alleen extra comfortabel maar beschermt ook je stijlvolle boxspringcombinatie.

Welke materiaal voor je topper: memory foam, koudschuim of latex?

Een extra laag(je) comfort, hygiëne en de bescherming van je matras: dat zijn de belangrijkste redenen om een topper te kopen. Daarbij komen ook nog andere voordelen waar je misschien meteen aan dacht. Zo is een topmatras handiger om op te maken dan een dik matras, net doordat een topper een pak dunner en dus lichter is. Heb je de knoop doorgehakt en weet je al dat je een topmatras op je bed wil? Dan rest ook nog de keuze van het materiaal. Net als bij ‘gewone’ matrassen zijn er verschillende opties.

Memory foam topper

Memory foam is hetzelfde als geheugenschuim of traagschuim. In een topper – of een matras – in memory foam zak je wat weg zodat er een soort afdruk van je lichaam in komt. Na het opstaan duurt het ook even voor die lichaamsafdruk helemaal weg is – vandaar de naam van dit materiaal. Memory foam werkt drukverlagend maar het nadeel is dat je minder bewegingsvrijheid hebt tijdens je slaap en dat je ook sneller zweet, net doordat je erin wegzakt.

Koudschuim topper

Koudschuim of HR-schuim ventileert een stuk beter dan traagschuim. Het is een duurzaam, stevig en veerkrachtig materiaal. Als je een koudschuim matras hebt, is het niet onlogisch om er een ook een topper in koudschuim op te leggen.

Natuurlijke latex voor je topmatras

Natuurlijke latex zoals pulse latex of Talalay is een perfect materiaal voor een topmatras. Het is namelijk zeer soepel, ademend en comfortabel. Verwar natuurlijke latex vooral niet met synthetische latex. De synthetische variant is een stuk goedkoper maar ventileert heel slecht. Beter iets meer betalen dus, voor een kwalitatieve topmatras die wel goed ventileert.

Eenpersoons of tweepersoons topper?

Naast de materiaalkeuze heb je ook nog meerdere opties voor de afmetingen. Stem de maat van je topmatras altijd af op die van je ledikant of boxspring en van je matras, en niet omgekeerd. Bij een eenpersoonsbed hoort uiteraard een eenpersoonstopper in de gepaste breedte en lengte. Bij tweepersoonsbedden heb je nog meer verschillende opties voor de maat van je topper. Net als matrassen, kunnen de afmetingen variëren tot een lengte van 220 cm en een breedte van wel 200 centimeter. Zorg ervoor dat je de geschikte maat neemt in functie van je lichaamsbouw en van de ruimte in je slaapkamer.

Een topper bij apart verstelbare matrassen

Een topper is ook een goede oplossing in een tweepersoonsbed waarin twee eenpersoonsmatrassen liggen. Zo heb je geen last van de kier tussen de twee matrassen. Maar wat als je die matrassen combineert met twee apart verstelbare lattenbodems? In dat geval moet je op elk matras een eenpersoons topmatras leggen. Je maakt er toch een geheel van door een splittopper hoeslaken te gebruiken. Dat is alleen verbonden in het midden, en heeft een ‘split’ bij het hoof- en voeteneinde. Zo blijven beide matrassen apart verstelbaar.

De combinatie met je matras, lattenbodem of boxspring

Vergeet niet om bij de selectie van je matras ook rekening te houden met de volledige samenstelling van je bed. Een topmatras kan extra comfort geven, maar voor een perfecte ondersteuning heb je vooral een goede basis nodig, met een lattenbodem of boxspring en een matras afgestemd op jouw lichaam en slaapgewoonten. Ook een goed hoofdkussen is een essentieel ingrediënt voor een goede nachtrust.

Hulp nodig bij de keuze van je topper?

Het ideale slaapsysteem, en ook de ideale topper, is voor iedereen anders. Zoek je advies bij de aankoop van een topmatras? Bij Morgana ontdek je je ideale slaapoplossing op basis van je SLAAP-DNA®. Boek snel een gratis slaaptest bij een Morgana-winkel bij jou in de buurt!