Menu

Hoe kies je het beste hoofdkussen?

  • Geplaatst op: 1-7-2024
  • |
  • Deel dit bericht:

Op zoek naar een nieuw hoofdkussen? Voor je slaapcomfort en je nachtrust is het heel belangrijk om het beste kussen te kiezen – maar wat is dat dan? Net als matrassen en bedbodems bestaan hoofdkussens in veel verschillende soorten, maten en prijscategorieën. We geven jou hieronder een paar tips zodat je de beste keuze maakt.

 

Het beste hoofdkussen voor jouw slaaphouding

Jouw ideale hoofdkussen moet de juiste ondersteuning bieden in functie van je slaaphouding. Het is daarbij belangrijk dat de wervels van je nek en rug in een natuurlijke, rechte lijn liggen. Op die manier kan je lichaam echt ontspannen. Wanneer je kussen te hoog of te laag is, heb je een kromming in je wervels en dan krijg je spanning en overbelasting. Daardoor kan je ’s morgens wakker worden met een pijnlijke, stijve nek, hoofdpijn of pijnlijke schouders. Zorg dus zeker voor een kussen met de juiste hoogte.

  • Het beste hoofdkussen voor een rugslaper

Slaap je op je rug? Dan heeft je hoofd niet zo veel ondersteuning nodig om je nek in een natuurlijke positie te houden. Doorgaans kies je best een middelhoog kussen dat redelijk stevig is.

  • Het beste hoofdkussen voor een zijslaper

Zijslapers hebben een wat hoger kussen nodig, dat de ruimte tussen schouder en nek opvult. Als je brede schouders hebt, moet je kussen nog hoger zijn want dan is die ruimte nog groter. Let erop dat je schouders niet op je kussen liggen maar net eronder.

  • Het beste hoofdkussen voor een buikslaper

Op je buik slapen is sowieso niet aan te raden want daardoor lig je onvermijdelijk in een onnatuurlijke houding. Om toch zoveel mogelijk een kromming in je wervels te vermijden, neem je best een heel dun hoofdkussen. 

De combinatie van hoofdkussen en matras

Je hoofdkussen maakt deel uit van je ‘slaapsysteem’, met je matras als essentieel ingrediënt. Als je matras niet goed is, kan ook het allerbeste hoofdkussen dat niet compenseren. Omgekeerd mag je de impact van een minder goed kussen niet onderschatten – iets wat vaak gebeurt. We zien dat veel mensen wel investeren in een degelijk matras, maar amper stilstaan bij de keuze van hun hoofdkussen. Zonde, want alleen het juiste kussen in combinatie met een geschikt matras geeft jou een optimaal slaapcomfort. 
Houd bij de aankoop van je kussen dus niet alleen rekening met je lichaamsbouw en slaaphouding, maar ook met je matras. In een zacht matras zakken je schouders en rug wat dieper weg dan in een harder exemplaar. Daarom neem je bij een zacht matras een dunner kussen en bij een hard matras een dikker kussen. 

Het beste kussen voor jouw lichaamsbouw

Hetzelfde geldt voor je gewicht en lichaamsbouw: ben je zwaarder gebouwd, dan zak je vanzelf wat meer in je matras en heb je een dikker hoofdkussen nodig. Je matrastype, je lichaamsbouw en je slaaphouding zijn dus de factoren die de ideale hoogte van je kussen bepalen. Vandaar dat jij en je partner mogelijk een ander hoofdkussen nodig hebben – ook dat wordt vaak vergeten.


De vulling van je hoofdkussen

Voor je slaapcomfort is daarnaast het materiaal van je hoofdkussen belangrijk. Neem je een kussen met veren, traagschuim, een synthetische vulling of latex? Elk type vulling heeft bepaalde eigenschappen. Zo is een synthetisch kussen gemakkelijk te onderhouden en is een kussen met dons of veren gevoeliger voor huisstofmijt. 

Aspecten om rekening mee te houden voor het materiaal van je hoofdkussen:

  • Vormvastheid
  • Ventilerende eigenschappen
  • Vochtafvoer
  • Allergieën

Heb je snel te warm in bed? Neem dan zeker geen kussen in traagschuim – memory foam – want dat voelt al snel erg zweterig aan. Dat geldt trouwens ook voor matrassen in dat materiaal. 

De voordelen van latex kussen

Een kwalitatief hoofdkussen in natuurlatex scoort heel goed op verschillende vlakken: het geeft een goede ondersteuning, het is stevig en vormvast, en het ventileert goed. Een latex kussen kan niet in de wasmachine maar het materiaal is antibacterieel en schimmelwerend. Om je kussen extra te beschermen tegen slijtage, zweet en vlekken gebruik je een moltonsloop onder je gewone kussensloop. 

Advies voor jouw ideale hoofdkussen

Een goede tip: koop je hoofdkussen in een fysieke winkel waar je ook advies krijgt. Bij Morgana kan je een afspraak maken voor een meting van je lichaamsprofiel. In amper 8 minuten ontdek je je ideale slaapoplossing op basis van je SLAAP-DNA®.
Boek snel een gratis slaaptest bij een Morgana-winkel bij jou in de buurt!