Je wordt wakker en merkt dat je kussen nat is. Sexy is het niet, zo’n natte kwijlplek in je bed. Veel mensen schamen zich als ze kwijlen in hun slaap, ook al is het volkomen normaal. Het is pas echt vervelend als je er wakker door wordt of als je last krijgt van een geïrriteerde huid. Maar waarom kwijl je eigenlijk in je slaap, en wat kun je eraan doen?
Waarom kwijlen we in onze slaap?
Overdag slikken we ons speeksel automatisch door zonder erbij na te denken, maar ’s nachts werkt die slikreflex minder efficiënt. Dat komt doordat onze spieren ontspannen tijdens de slaap, inclusief de spieren die verantwoordelijk zijn voor slikken. Als je mond dan wat openstaat, kan je speeksel makkelijk uit je mond sijpelen, en ga je dus kwijlen.
Daarnaast speelt je slaaphouding een grote rol. Mensen die op hun zij of buik slapen, hebben een grotere kans om te kwijlen, omdat de zwaartekracht ervoor zorgt dat speeksel makkelijker uit de mond loopt. Rugslapers hebben hier over het algemeen minder last van. Het speeksel verzamelt zich dan in de mond en wordt makkelijker doorgeslikt.
Wanneer is kwijlen normaal en wanneer niet?
Af en toe kwijlen in je slaap is heel normaal en absoluut geen reden tot zorgen. Speeksel beschermt bovendien je tanden tegen gaatjes. Het is in ieder geval beter dan een droge mond. Je kwijlt vooral als je in een diepe slaap zit, omdat je spieren dan nog meer ontspannen zijn en je slikreflex vermindert. Soms kan een verstopte neus ook de oorzaak zijn van nachtelijk kwijlen. Als je door je mond ademt omdat je neus dichtzit, komt speeksel makkelijker naar buiten.
Als je merkt dat je extreem veel kwijlt, kan er toch meer aan de hand zijn. Overmatige speekselproductie (ook wel hypersalivatie genoemd) kan het gevolg zijn van bepaalde medicijnen, allergieën, een chronisch verstopte neus of zelfs neurologische aandoeningen die de spiercontrole beïnvloeden. Als je merkt dat kwijlen je slaapkwaliteit beïnvloedt of gepaard gaat met andere klachten, kan het in ieder geval geen kwaad om eens langs te gaan bij de dokter.
Wat kun je doen om minder te kwijlen?
Als je regelmatig wakker wordt met een nat kussen, zijn er gelukkig verschillende manieren om dit te verminderen:
Pas je slaaphouding aan
Een van de meest effectieve manieren om minder te kwijlen, is door op je rug te slapen. Die slaaphouding voorkomt dat er speeksel uit je mond loopt en stimuleert de natuurlijke slikreflex. Als je gewend bent om op je zij of buik te slapen, kan het even wennen zijn om je slaaphouding te veranderen. Een aangepast hoofdkussen kan helpen door je hoofd in een comfortabele positie te ondersteunen.
Vermijd een verstopte neus
Een verstopte neus dwingt je om door je mond te ademen, waardoor de kans op kwijlen toeneemt. Zorg er dus voor dat je neus vrij is door voor het slapengaan een neusspray te gebruiken, een stoombad te nemen of allergieën aan te pakken. Een goede luchtvochtigheid in de slaapkamer kan ook helpen om je luchtwegen open te houden.
Let op wat je eet en drinkt
Je speekselproductie kan verhogen door sommige voedingsmiddelen, zoals pittig eten of zure dranken. Als je dat opmerkt, probeer die dan te vermijden in de uren voor je naar bed gaat. Ook voldoende hydratatie overdag kan helpen om de speekselproductie in balans te houden.
Controleer je matras en kussen
Een goed ondersteunend matras en kussen helpen bij een betere slaaphouding en ademhaling. Als je kussen te plat of te hoog is, kan het je hoofd in een positie brengen waardoor je mond makkelijker openvalt. Kies daarom een kussen dat je hoofd en nek goed ondersteunt en je ademhaling vergemakkelijkt.
Extra tips als je vaak kwijlt
Hygiëne is altijd belangrijk voor een gezonde slaapomgeving, maar zeker als je vaak kwijlt. Je kan dan best wat vaker je kussensloop wassen en ook regelmatig je kussen een wasbeurt geven. Met een molton kussensloop onder je gewone kussensloop houd je je hoofdkussen langer schoon.
Wil je graag je slaaphouding veranderen zodat je minder gaat kwijlen? Ontdek hier ons advies over de verschillende slaaphoudingen.
Lekker slapen
Heb je alles geprobeerd, is er geen sprake van medische problemen en word je toch nog altijd wakker met een natte plek op je kussen? Maak je dan niet te druk. Als je kwijlt, betekent dat ook gewoon dat je diep en ontspannen hebt geslapen. Dat is uiteindelijk wat je wil, wanneer je ’s avonds naar bed gaat.
Slaapadvies nodig?
Bij Morgana vind je alles voor een goede nachtrust, van boxsprings, matrassen en hoofdkussens tot ledikanten, lattenbodems, dekbedden en heerlijk bedtextiel.
Ben je niet zeker wat voor jouw lichaamsbouw de beste slaapoplossing is? Ontdek het makkelijk en snel met een gratis meting van je SLAAP-DNA® bij een Morgana winkel in je buurt.