Veel Nederlanders geven aan dat corona hun slaap zeker niet ten goede is gekomen. Niet alleen mensen die positief getest zijn, maar de hele bevolking lijkt een nieuw slaappatroon te hebben aangenomen. We kunnen ons energie thuis niet kwijt en we krijgen veel minder zonlicht, en dat heeft een enorme invloed op onze nachtrust. Wat kunnen je doen om beter te slapen, en hoe kan slaap helpen om je klachten te verminderen? In deze blog zullen we je zo goed mogelijk informeren!
Slapen met corona
Een veel voorkomende en ook nog erg serieuze klacht die vaak voorkomt bij een coronabesmetting is kortademigheid. Daarvoor is het belangrijk dat je niet op je buik gaat liggen, maar liever op je zij of rug. Zo kun je het beste ademhalen in bed.
Een goede nachtrust helpt bij het versterken van je immuunsysteem. Dat is heel belangrijk, omdat je immuunsysteem helpt bij het vechten tegen ziektes zoals virussen en bacteriën. Ook na besmetting is het belangrijk om je immuunsysteem sterk te houden, omdat het helpt bij het herstel van je lichaam. Dit herstel gebeurt vooral wanneer je diep kunt slapen, dus probeer zo ver het lukt een normaal slaapritme aan te houden. Doe verder wel rustig aan, en geef je lichaam de ontspanning die het nodig heeft.
Slapen na corona
Ook na een coronabesmetting merken mensen vaak nog maandenlang klachten. De kortademigheid houdt aan, mensen krijgen hun geur en smaak niet meteen terug, ervaren constante vermoeidheid en een gebrek aan diepe, ononderbroken slaap. Het is moeilijk om met mensen te relativeren, omdat deze herstelperiode voor ieder anders is. Sommige merken er niks van, maar anderen voelen zich maandenlang niet meer zoals vanouds. Vooral in deze herstelperiode is het belangrijk om het rustig aan te doen, en jezelf niet te veel in te spannen. Verwacht niet te veel van jezelf, en neem momenten om je te ontspannen. Om goed te herstellen is slaap ook weer heel belangrijk, omdat je lichaam ’s nachts een grote schoonmaak doet. Slaap bevorderd de werking van je afweersysteem, wat helpt met het vechten tegen je virus-klachten.
Slaappatroon van thuiswerkers
Thuiswerken betekend voor velen dat ze hun werkdagen beter kunnen indelen omdat ze geen rekening meer hoeven te houden met reistijd. Ook is thuiswerken vaak minder stressvol, omdat de angst om besmet te raken minder groot is. Wel is het duidelijk geworden dat de lockdown niet voor iedereen een vooruitgang is in het slaappatroon. Uit een onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel blijkt dat serieuze slaapproblemen bijna verdrievoudigd waren. Wel 19% van de deelnemers gaf aan dat ze matige tot ernstige symptomen ervaarden, in tegenstelling tot 7% voor de coronacrisis. Mensen ervaren stress, hebben veel zorgen, en er is een gebrek aan externe factoren die het lichaam vertellen dat het moet gaan slapen. Maar hoe kun je dit weer rechtzetten?
Zeitgebers, het bijstellen van je biologische klok
Slaapoefen-therapeut Lucas Lous benadrukt het belang van zogenaamde zeitgebers. Elke cel in je lichaam heeft zijn eigen biologische klok, en het is belangrijk dat ze allemaal goed afgestemd worden om te kunnen slapen. Zeitgebers zijn de externe factoren die invloed hebben op jouw biologische klokken. Ze synchroniseren je lichaam, en helpen daarom met het bepalen wanneer jij moe genoeg wordt om te slapen. Daarbij is het ook belangrijk om te kijken naar je eigen slaaphygiëne, ofwel alle maatregelen die je zelf kunt nemen om goed te slapen.
Goede slaaphygiëne
Probeer zo veel mogelijk je dag- en nachtritme vol te houden. Ga, wanneer je niet in zelfquarantaine hoeft te zitten, elke dag even naar buiten wanneer de zon nog schijnt. Zo maakt je lichaam beter melatonine aan in de avond. Melatonine is je natuurlijke slaaphormoon, wat ervoor zorgt dat je moe wordt en je in slaap komt. Daarbij krijg je ook een beetje beweging, wat een zeitgeber is. Veel mensen met aanhoudende coronaklachten zijn wel vaak laag belastbaar. Na een rondje om kan het zijn dat je je al helemaal afgetakeld voelt. Het is daarom goed om te weten dat de normale richtlijnen niet meer van toepassing zijn en zelfs een kort rondje lopen al voldoende is. De activatie en blootstelling aan zonlicht is al genoeg om te helpen weer beter te slapen.
Probeer verder ook niet te veel te eten en drinken in de avond. Water is natuurlijk prima, maar cafeïne en alcohol voor het slapen gaan zorgen voor een slechte nachtrust. Probeer 3 uur voor je gaat slapen niet te eten, zodat je lichaam geen extra energie aanmaakt. Wel kun je je lichaam helpen door aan te geven dat het moet gaan ontspannen. Dit kan bijvoorbeeld met slaapoefeningen zoals slaapyoga of allerlei ademhalingsoefeningen. In dit artikel vertellen we je over slaapoefeningen, zodat je er meteen mee aan de slag kunt gaan!
Nog beter slapen met jouw SLAAP-DNA®
In elke fase van de pandemie is het dus heel erg belangrijk dat je elke dag een goede en gezonde nachtrust ervaart. Naast deze tips raden we bij Morgana Nederland aan te slapen op een slaapoplossing die ingesteld is op jouw lichaam. Op deze manier komt elk deel van je lichaam optimaal tot rust, en kun je elke dag het meeste halen uit je nachtrust. Wil jij ook elke ochtend fit en vitaal wakker worden? Boek nu een afspraak en doe onze slaaptest om er achter te komen wat 10 jaar lang goed en gezond slapen voor jou kan betekenen.