Doe jij wel eens een dutje? Er zitten een heleboel voordelen aan een korte powernap na de lunchpauze, maar het kan ook gevaarlijk zijn. Het is je vast wel eens overkomen: je zakt even in tussen de middag en besluit een dutje te doen, maar wanneer je wakker wordt voel je je eigenlijk alleen maar erger dan voorheen! Nu krijg je helemaal niks meer gedaan, terwijl je agenda nog helemaal vol staat. Hoe komt dit, en nog belangrijker, hoe voorkom je dit? In deze blog geven we je een lesje powernappen zodat jouw powernap geen down-nap hoeft te zijn!
De wetenschap achter een powernap
Suf wakker worden na een dutje is geen toeval. Dit komt omdat je niet op elk moment van je dutje even diep slaapt. Een slaapcyclus bestaat uit vijf fases. Om een perfecte powernap te nemen is het belangrijk om te bedenken in welke slaapfase je wakker wilt worden. De activiteit van je lichaam en brein verschillen per fase, waardoor wakker worden in elke fase anders voelt. In de eerste slaapfases slaap je bijvoorbeeld lichter, waardoor het makkelijker is om wakker te worden. Als je tijdens je diepste slaapfase wakker gemaakt wordt, kun je je voorstellen dat het niet zo gemakkelijk gaat.
De ideale duur van je dutje
Een volledige slaapcyclus duurt ongeveer 90 minuten. Als je alle voordelen uit je dutje wilt halen, is dit een mooie tijd om de wekker op te zetten. Een volle slaapcyclus geeft een enorme boost aan je productiviteit, creativiteit en aan je geheugen. Wel is een anderhalf uur slapen lastig in je dag te passen, vooral als je aan het werk bent. Ook zul je iets meer moeite kunnen krijgen om ’s avonds weer in slaap te komen. Als je van plan bent om te snoozen voor een volledige slaapcyclus is het aan te raden om dit vroeg op de middag te doen. Zo heb je er in de avond weer minder last van.
De meest populaire lengte voor een dutje is 10 tot 20 minuten. Als je hier je wekker op zet word je wakker aan het einde van de lichtste slaapfases. Dit zijn de dutjes die we een powernap noemen: ze bieden in een korte tijd een hele hoop voordelen zonder dat je je achteraf slaperig voelt. Na powernap voel je je waarschijnlijk alert en actief en heb je geen probleem om wakker te blijven. Ook zijn deze dutjes redelijk makkelijk om in te plannen, zoals tijdens de lunchpauze. Je kunt ze het beste gewoon vanuit je luie stoel of op de bank doen, het liefst met een fijn nekkussen. Zo ben je minder geneigd om in bed te blijven liggen. Bij voorkeur neem je powernaps niet meer na 3 uur ’s middags. Zo hebben ze geen negatieve invloed op je nachtrust. Een gouden tip voor een écht krachtige powernap is om een kop koffie te drinken voor je je ogen sluit. De cafeïne van een kop koffie heeft namelijk ongeveer een half uur nodig om in te werken. Zo word je wakker op het moment dat de cafeïne boost begint en hervat je de dag met een vliegende start.
Dutjes die korter duren, zoals vijf minuten, zijn over het algemeen niet aan te raden. Ze zijn te kort voor je lichaam om iets gedaan te krijgen en er zitten daarom geen voordelen aan. Dutjes die tussen de 30 en 60 minuten duren, zijn net weer te lang. Je wordt zo wakker in het diepste van je slaap. In deze diepe slaapfases is je brein druk bezig met het verwerken van informatie en wakker worden tijdens dit proces veroorzaakt slaapinertie. Slaapinertie is dat suffe, vermoeide gevoel dat je ervaart wanneer je wakker wordt van een slecht dutje. In deze toestand ervaar je verminderde cognitieve en motorische prestaties en voel je je waarschijnlijk gedesoriënteerd. Slaapinertie houdt vaak een half uur aan, waardoor je zelfs na je lange dutje nog niet productief kunt zijn.
Gratis slaaptest bij Morgana!
Als je vaak wakker wordt met rugpijn, nekklachten of andere ongemakken, start dan met een wetenschappelijke meting van je lichaamsprofiel of SLAAP-DNA®. Deze gratis meting in de Ergosleep Cocoon wordt bij iedere Morgana winkel aangeboden en schept 100% duidelijkheid en zekerheid over wat voor jou de juiste keuzes zijn.
Wat houdt je nog tegen?
Dutjes kunnen soms een beetje intimiderend zijn. Het is bijvoorbeeld niet voor iedereen even makkelijk om zomaar in slaap te vallen. Het beste advies is om je daar geen zorgen over te maken. Zelfs als je niet helemaal in slaap valt gun je jouw lichaam en hoofd een rustmomentje en dat kan nooit kwaad. Ook zal het steeds makkelijker worden om in slaap te vallen als je er een klein ritueel van maakt. Doe bijvoorbeeld een slaapmasker op en stop oordopjes in om een ideale slaapsituatie te creëren. Na een tijdje zal je lichaam het masker en de oordopjes relateren aan ontspanning, wat het makkelijker maakt om snel in slaap te vallen.
Een andere zorg die je misschien hebt is de angst om niet op tijd wakker te worden, waardoor je suf wakker wordt. De timing van je dutje is hier van uiterst belang. Het is daarom belangrijk om een wekker te zetten en om niet te op snooze te klikken. Als je dit wilt voorkomen is het slim om je wekker of telefoon ver te verwijderen van de plek waar je gaat dutten. Maak het jezelf maar lastig door jezelf te forceren om op te staan. Zo weet je zeker dat je niet blijft liggen!
Er is maar één ding beter dan een goede powernap...
En dat is een goede en gezonde nachtrust in jouw perfecte bed! Een dutje is hartstikke gezond voor je mentale en emotionele gesteldheid, mits je het goed doet. Voor fysiek en mentaal herstel is het wel belangrijk dat je ook ’s nachts goed uitrust. Zo word je elke dag fit en vitaal wakker en kom je de dag nog beter door, zelfs zonder dutje! Wil jij ook ’s nachts goed en gezond slapen? Boek nu onze slaaptest en vind samen met één van onze slaapadviseurs jouw perfecte slaapoplossing!