Menu

Slaaphoudingen uitgelegd: wat is de beste slaaphouding?

  • Geplaatst op: 22-10-2024
  • |
  • Deel dit bericht:

Iedereen heeft zijn eigen favoriete manier van slapen. Of je nu het liefste op je rug, je zij of je buik slaapt, jouw slaaphouding kan een grote impact hebben op je gezondheid en de kwaliteit van je nachtrust. Maar wat is de beste slaaphouding en is er eigenlijk een beste slaaphouding? We leggen uit wat de verschillende slaaphoudingen zijn en we geven tips om je slaap zo comfortabel mogelijk te maken, ongeacht hoe je ligt.

rugslaper

Slapen op je rug: goed voor je ruggengraat 

Slapen op je rug wordt over het algemeen beschouwd als de beste slaaphouding vanuit medisch oogpunt. Als je slaapt op je rug, wordt  je lichaamsgewicht gelijkmatig verdeeld. Zo zorg je ervoor dat je ruggengraat, nek en hoofd in een neutrale en natuurlijke positie blijven. Dit kan helpen om rug- en nekklachten te voorkomen en het vermindert de kans op overmatige druk op bepaalde lichaamsdelen.

Rugslapen zou zelfs helpen om vroegtijdige rimpels te voorkomen, omdat je gezicht niet tegen het kussen aan ligt.

In feite is op je rug slapen alleen minder goed als je vaak snurkt of als je last hebt van slaapapneu.

Het juiste matras voor rugslapers

Voor rugslapers is het belangrijk dat je bedbodem en matras voldoende ondersteuning bieden, vooral voor de onderrug. Een te zacht matras kan ervoor zorgen dat je heupen te diep wegzakken, wat druk op de onderrug kan veroorzaken. Een matras met een medium tot stevige ondersteuning is vaak het beste als je op je rug slaapt. Het helpt om de natuurlijke kromming van de wervelkolom te ondersteunen en zorgt ervoor dat je in een gezonde, rechte houding blijft liggen tijdens de nacht.

Tips voor rugslapers

  • Om je slaaphouding als rugslaper te optimaliseren, kun je kiezen voor een verstelbare lattenbodem, zodat je je voeteneinde wat hoger kunt instellen. Dat is niet alleen goed voor de bloedsomploop, maar het helpt ook om je rug nog beter te ondersteunen.
  • Een goed kussen is ook belangrijk als je op je rug slaapt. Neem een kussen dat niet te dik is, zodat je nekwervels in een rechte lijn blijven en je vrij kan ademen. Lees hier hoe je het beste hoofdkussen kiest.

zijslaper

Zijslapers: comfortabel, maar let op je houding

Slapen op je zij is een van de meest populaire slaaphoudingen. Veel mensen vinden het een comfortabele en natuurlijke manier van slapen. Echter, deze houding kan voor problemen zorgen als je niet de juiste ondersteuning krijgt van je bedbodem, matras en hoofdkussen. Zijslapen kan namelijk druk uitoefenen op je schouders en heupen, wat na verloop van tijd ongemak of pijn kan veroorzaken.

Het juiste matras voor zijslapers

Als zijslaper is het belangrijk dat je matras niet te hard is. Een matras dat zich aanpast aan de natuurlijke rondingen van je lichaam, zoals een matras van natuurlatex, kan helpen om drukpunten te verlichten. Het matras moet voldoende veerkracht en zachtheid hebben om de druk op je schouders en heupen te verminderen, terwijl het tegelijkertijd je wervelkolom in een rechte lijn houdt.

Tips voor zijslapers

  • Om rug- en nekklachten te voorkomen, is ook een kussen dat je hoofd en nek goed ondersteunt essentieel. Het kussen moet ervoor zorgen dat je nek in lijn blijft met je wervelkolom. Leg je armen niet onder je kussen maar voor je uit.
  • Daarnaast kan het helpen om een kussen tussen je knieën te plaatsen om de druk op je heupen en onderrug te verlichten.

buikslaper

Buikslapers: niet de beste keuze, maar hier kun je op letten

Buikslapen is de minst ergonomische slaaphouding. Wanneer je op je buik slaapt, wordt je wervelkolom in een onnatuurlijke positie gedwongen, wat kan leiden tot nek- en rugklachten. Bovendien lig je dan met je hoofd naar één kant gedraaid, wat spanning in de nek veroorzaakt. Ondanks die nadelen kiezen sommige mensen instinctief voor deze slaaphouding omdat ze het knus en comfortabel vinden.

Het juiste matras voor buikslapers

Als je dan toch op je buik slaapt, is het belangrijk om een matras te kiezen dat voldoende ondersteuning biedt, zonder dat het te hard is. Een te zacht matras kan ervoor zorgen dat je heupen te diep wegzakken, wat je rug in een onnatuurlijke positie brengt. Een medium tot stevig matras is over het algemeen het beste voor buikslapers, omdat dit voorkomt dat je lichaam te ver in het matras wegzakt.

Tips voor buikslapers

  • Om de druk op je nek te verminderen, kun je overwegen om met een dun kussen te slapen. Dit helpt om je hoofd en nek in een neutralere positie te houden.
  • Daarnaast kan het plaatsen van een klein kussen onder je heupen helpen om je ruggengraat beter uit te lijnen en druk op je onderrug te verminderen.

zijslaper, buikslaper of rugslaper

Wat zegt je slaaphouding over je gezondheid? 

Hoewel geen enkele slaaphouding perfect is, zijn er manieren om elke houding zo gezond en comfortabel mogelijk te maken. Rugslapers profiteren van de beste ondersteuning voor hun wervelkolom, maar moeten letten op hun matraskeuze. Zijslapers kunnen drukpunten op hun schouders en heupen verlichten door te kiezen voor een zachter, ondersteunend matras. Buikslapers doen er goed aan om te letten op de houding van hun nek en onderrug, en moeten mogelijk hun kussenkeuze aanpassen.

Het belangrijkste is dat je je bewust bent van hoe je slaapt en hoe je je lichaam kunt ondersteunen tijdens je slaap. Je kunt daarvoor best advies vragen bij een gespecialiseerde winkel.

Morgana kan jou helpen!

Als je vaak wakker wordt met rugpijn, nekklachten of andere ongemakken, start dan met een wetenschappelijke meting van je lichaamsprofiel of SLAAP-DNA®. Deze gratis meting in de Ergosleep Cocoon wordt bij iedere Morgana winkel aangeboden en schept 100% duidelijkheid en zekerheid over wat voor jou de juiste keuzes zijn.

 

Welke slaaphouding is goed voor jou?

Rugslapen en zijslapen worden beschouwd als de gezondste keuzes vanwege de natuurlijke ondersteuning van de wervelkolom. De beste slaaphouding voor jou hangt af van persoonlijke voorkeuren en van de juiste ondersteuning van je bedbodem en matras. De sleutel tot een goede nachtrust is niet alleen hoe je ligt, maar ook dat je lichaam op de juiste manier wordt ondersteund, ongeacht je slaaphouding. Een kwalitatief slaapsysteem, met een goed matras, een lattenbodem of boxspring en hoofdkussen dat past bij jouw voorkeuren en behoeften is hierbij van groot belang.

Heb je hulp nodig bij je keuze?

Ontdek welke slaapoplossing het beste is voor jou met een gratis meting van je SLAAP-DNA® bij een Morgana winkel in je buurt. Het is de eerste stap naar goed en gezond slapen.