Menu

Het verschil tussen nestvorming en kuilvorming

  • Geplaatst op: 20-5-2020
  • |
  • Deel dit bericht:

In de praktijk horen wij vaak dat de termen nestvorming en kuilvorming door elkaar heen worden gebruikt. Echter beschrijven beide termen een andere situatie. Vaak gaat men er in eerste instantie vanuit dat een matras of topper kuilvorming vertoond, terwijl het blijkt te gaan om nestvorming. Wat precies het verschil is tussen deze twee leggen we je graag uit in deze blog. 

Ontdek het verschil in onze video:

Wat is nestvorming?

Nestvorming, ook wel ligvorming genoemd, is een positieve vorm van ‘kuilvorming’. In het geval van nestvorming past de toplaag van het matras of topper zich namelijk aan naar jouw lichaamsprofiel, zodat jouw lichaam de optimale ondersteuning krijgt. Omdat het even kan duren voordat het matras is gevormd naar het lichaam, wordt dit vaak geïnterpreteerd als kuilvorming. Laat je daarom vooraf goed informeren.

Geprofileerd slapen

Slaap je op een geprofileerd slaapsysteem, waarbij de bedbodem is ingesteld op jouw SLAAP-DNA®, dan dwingt de bedbodem het matras om de geprofileerde vorm aan te nemen. Dat is ook de bedoeling, je lichaam krijgt hierdoor de best mogelijke ondersteuning. Er wordt namelijk ruimte gemaakt in de bedbodem bij de schouder- en de heupzone, waardoor deze perfect aansluit op jouw lichaamsprofiel.

Nestvorming bedden matrassen

Wat is kuilvorming?

Een matras gaat helaas niet je hele leven mee. Door de dagelijkse belasting zal uiteindelijk de ondersteuning van het matras minder worden. Uiteraard hangt het van de kwaliteit van het matras af hoelang hij meegaat. Een kwalitatief goed matras gaat gemiddeld 10 jaar mee. 

Kuilvorming is een indicatie dat je matras aan vervanging toe is. Simpel gezegd ontstaat er letterlijk een kuil in het matras, vaak bij de heupzone. Het matras is daardoor niet meer in staat je lichaam de juiste ondersteuning te bieden en dat voel je. In eerste instantie lig je niet meer lekker en op den duur kunnen er zelfs klachten ontstaan bij bijvoorbeeld de rug en nek. Wacht dus niet te lang met het vervangen van het matras.

Hoe ontdek je kuilvorming?

Om er zeker van te zijn dat je matras kuilvorming vertoond, leg je de matraskern (zonder tijk) op een vlakke ondergrond. Leg vervolgens een rechte buis of lat diagonaal over de matraskern. Als jouw matras kuilvorming heeft, meet je meer dan 2,0 cm ruimte onder de buis/lat. 

Morgana Bedden Check-up service

Morgana Check-up service

Wil je graag een deskundige oordeel? Geen probleem! Maak dan gebruik van de Morgana Check-up service. Eén van onze slaapadviseurs komt dan bij je thuis langs en doet een volledige check-up van jouw bed. Je krijgt vervolgens een eerlijk advies of de bodem of matras van jouw bed aan vervanging toe is. Is er van vervanging nog geen sprake, dan geeft onze slaapadviseur je een indicatie hoe lang je bedbodem en matras nog mee gaat.

Toe aan een nieuw matras?

Als je vaak wakker wordt met rugpijn, nekklachten of andere ongemakken, start dan met een wetenschappelijke meting van je lichaamsprofiel of SLAAP-DNA®. Deze gratis meting in de Ergosleep Cocoon wordt bij iedere Morgana winkel aangeboden en schept 100% duidelijkheid en zekerheid over wat voor jou de juiste keuzes zijn.