Menu

Wat kun je doen tegen slaapstuipen?

  • Geplaatst op: 11-2-2025
  • |
  • Deel dit bericht:

Heb je dit ook soms: Je ligt lekker in bed, klaar om in slaap te vallen. Net wanneer je indommelt, schrik je op door een onverwachte schok. Dit fenomeen heet ‘slaapstuipen’. Bijna iedereen heeft wel eens zulke slaapstuipen. Ze zijn meestal onschuldig maar wél behoorlijk vervelend omdat je zo hard schrikt. Wil je slaapstuipen voorkomen? Lees hieronder onze tips.

Wat zijn slaapstuipen?

Slaapstuipen, ook wel hypnagoge of hypnische schokken genoemd, zijn plotselinge, onvrijwillige spiersamentrekkingen die optreden wanneer je net in slaap valt. Het voelt alsof je valt of ergens over struikelt, en je krijgt een gevoel van schrik. Vaak gaan je ledematen bewegen - je benen trillen of je armen schokken, bijvoorbeeld.

Hoe vaak komt het voor?

Bijna iedereen ervaart wel eens slaapstuipen. Onderzoek wijst uit dat tot 70% van de mensen deze schokken wel eens meemaken. Bij sommigen komt het regelmatig voor, terwijl anderen het slechts sporadisch merken. Meestal zijn slaapstuipen geen reden tot zorgen en verdwijnen ze vanzelf zodra je dieper in slaap valt.

Vrouw ligt in bed en heeft last van slaapstuipen.

Wat is de oorzaak van slaapstuipen?

De exacte oorzaak van slaapstuipen is nog niet volledig begrepen, maar experts vermoeden dat het te maken heeft met de overgang van wakker zijn naar slaap. Net wanneer je overgaat naar de eerste slaapfase, kunnen er kleine storingen in je zenuwstelsel ontstaan.

Tijdens de eerste fase van je slaap ontspannen je spieren zich, maar je hersenen kunnen die ontspanning soms interpreteren als een plotseling verlies van controle, zoals bij een val. Hierdoor sturen ze een signaal naar je spieren om samen te trekken, wat resulteert in een schok.

Welke factoren maken slaapstuipen erger?

Op de geheimzinnige werking van je zenuwstelsel heb je weinig invloed. Maar er zijn ook andere factoren die een rol spelen bij slaapstuipen. Zo kunnen stress, vermoeidheid en een onregelmatig slaappatroon slaapstuipen verergeren of frequenter maken. Dat is logisch: je slaapt daardoor namelijk lichter zodat je vaker in die fase tussen wakker zijn en slapen zit. Om dezelfde reden kan ook het gebruik van stimulerende middelen zoals cafeïne of nicotine kort voor het slapengaan het risico op slaapstuipen vergroten.

Daarnaast kunnen externe factoren, zoals een oncomfortabele slaaphouding of een matras dat niet voldoende ondersteuning biedt, ook bijdragen aan het ontstaan van slaapstuipen. Een matras dat je lichaam niet goed ondersteunt, zorgt ervoor dat je spieren harder moeten werken om een ontspannen houding te vinden, wat de kans op schokken vergroot.

Morgana kan jou helpen!

Als je vaak wakker wordt met rugpijn, nekklachten of andere ongemakken, start dan met een wetenschappelijke meting van je lichaamsprofiel of SLAAP-DNA®. Deze gratis meting in de Ergosleep Cocoon wordt bij iedere Morgana winkel aangeboden en schept 100% duidelijkheid en zekerheid over wat voor jou de juiste keuzes zijn.

 

Hoe voorkom je slaapstuipen?

Hoewel slaapstuipen meestal absoluut geen kwaad kunnen, wil je ze wellicht liefst vermijden. Probeer deze tips om ze te verminderen:

  • Zorg voor een ontspannen bedtijdroutine: Stress en spanning kunnen slaapstuipen uitlokken. Neem dus ruim de tijd om tot rust te komen voor je naar bed gaat. Lees een boek, doe ademhalingsoefeningen of ga lekker uitgebreid in bad om je lichaam en geest te kalmeren.
  • Creëer een comfortabele slaapomgeving: Een goed matras is essentieel voor een ontspannen nachtrust. Kies een matras dat je lichaam goed ondersteunt en helpt je spieren te ontspannen. Dit kan het risico op slaapstuipen verkleinen. Zorg daarnaast voor een rustige en donkere slaapkamer die uitnodigt tot slapen.
  • Vermijd stimulerende middelen: Beperk je inname van cafeïne, nicotine en suiker, vooral in de uren voor het slapengaan. Deze stoffen stimuleren je zenuwstelsel en kunnen slaapstuipen verergeren.
  • Let op je slaaphouding: Een ontspannen slaaphouding kan helpen om slaapstuipen te voorkomen. Als je merkt dat je vaak onrustig ligt in bed, kan het nuttig zijn om een kussen of een matras te overwegen dat je houding beter ondersteunt. Ook een goede lattenbodem of boxspring kan wonderen voor je slaapcomfort.

Moet je voor slaapstuipen naar de dokter?

In de meeste gevallen zijn slaapstuipen volkomen normaal en geen reden tot bezorgdheid. Merk je dat je er steeds vaker last van hebt, dat ze gepaard gaan met andere symptomen zoals hevige spierkrampen of ademhalingsproblemen, of dat ze je slaap structureel verstoren? Dan is het verstandig om even langs te gaan bij de dokter. Soms kunnen er onderliggende gezondheidsproblemen meespelen, zoals een tekort aan bepaalde mineralen of een neurologische aandoening. Als je je zorgen maakt, is het sowieso beter om die met een arts te bespreken.  

Lekker inslapen op een goed matras

Wil je liefst zo weinig mogelijk slaapstuipen? Kies dan zeker een comfortabele en perfect ondersteunend matras. Zo kan je lichaam beter ontspannen en bevorder je een goede nachtrust zonder schokken. Geef je lichaam de kans om volledig tot rust te komen, en je zult merken dat die vervelende slaapstuipen steeds minder vaak voorkomen. Op die manier kun je weer genieten van een ongestoorde en verkwikkende slaap.

Op zoek naar een rustgevende slaapomgeving?

Bij Morgana vind je alles voor een goede nachtrust, van boxsprings, matrassen en hoofdkussens tot ledikanten, lattenbodems, dekbedden en heerlijk bedtextiel

Ben je niet zeker wat voor jouw lichaamsbouw de beste slaapoplossing is? Ontdek het makkelijk en snel met een gratis meting van je SLAAP-DNA® bij een Morgana winkel in je buurt.